Main menu

Vandalorum värt en extra resa

Precis intill E4:an vid Värnamo ligger konst- och designcentret Vandalorum. Huvudutställningen i sommar är av skulpturnestorn Siwert Lindblom.

Sommarens utställningar vid Vandalorum rör sig över begreppen konst, design, arkitektur, hantverk och poesi. Men en resa till Vandalorum börjar alltid med mötet med en av giganterna inom arkitekturen. Byggnaden konstcentret finns i är skapat av den världsberömda arkitekten Renzo Piano. Det är inspirerat av småländska ladugårdar och är egentligen ett kongenialt stycke arkitektur. De röda ladugårdsliknande byggnaderna smälter in i sitt kulturella sammanhang.

Tre liljor Vandalorum

Hotell Tre Liljor ligger vackert vid Lagan i Värnamo.
Klicka här för at läsa mer om hotellets konst & design paket.

Huvudutställningen i sommar står en av de stora inom svensk skulptur för, Siwert Lindblom. Det är en utställning skapad av den nu 85-årige skulpturnestorn själv och omfattar verk från 1960-talet och framåt.
Här går idéerna in i varandra. Siwert Lindblom har också tankar om hur omgivningen interagerar med verken. Hur själva rummet och även besökarna av en utställning påverkar. Kanske är man själv en del av utställningen, när man är där som betraktare?
En del av själva utställningen är man definitivt i en annan del av Vandalorum denna sommar.  Den nyskapande möbelsnickaren Mats Persson har en utställning där han visar sina möbelkonstruktioner, skapade utan att använda skruv, spik eller lim. Han fogar samman sina konstruktioner med träets egen spänningskraft och gummiband. En stor del av utställningen består av delar som besökaren själv kan skapa möbler, eller skulpturer av. En interaktiv skapelseprocess som pågår hela sommaren.

Interaktiv skapelseprocess på Vandalorum.

Interaktiv skapelseprocess på Vandalorum.


I den tredje utställningen på Vandalorum i sommar har poesin en central betydelse. Keramikern Cecilia Kraitz och fotokonstnären Mikael Bertmar har låtit Göran Sonnevis diktverk Det omöjliga utgöra en grund eller inspiration verk om det sköra, det oansenliga, det tolkningsbara i tillvaron. Det blir som en kontemplation att gå in ett utställningsrum rensat från tvärsäkra påståenden, där verkligheten skapas i ögonblick av reflektion.

 

Meny

Hotell Tre Liljor